Målrettet brug af kommunikation

Med min faglighed som talehørekonsulent arbejder jeg dagligt med kommunikation, og jeg kender betydningen af den tidlige kommunikation mellem barn og forældre.


Det er helt centralt at have en god øjenkontakt fra de første sekunder, hvor barnet selv er så total åben og interesseret i, hvem det er kommet ud til i denne verden.


Barnet suger mor og far til sig med blikket. Selvom barnet er ny med syn, og selvom synet ikke er færdigudviklet endnu, så indprenter barnet sig alle indtrykkene.


Dit barn er klar til kommunikation, fra det øjeblik det bliver født. Fra første færd vil dit barn imitere din mimik og dine handlinger. Prøv at stikke din tunge ud af munden, og du vil kunne observere, at dit barn forsøger at gøre det samme.  


 Gennem kommunikation udbygges jeres relation, og jo mere I kommunikerer, jo tættere en relation får I. Udvid gerne kommunikationen til grimasser og lyde og oplev hvordan jeres samtale udvikles og udvides. Der ligger mange smukke stunder foran jer, ligesom jeres kommunikation også vil gøre barnet klar til en verden, hvor der er kommunikation overalt.  

Inspiration til den første kommunikation

Barnet kender mors lyde, er så at sige blevet marineret i lyd, duft og følelser fra mor, siden æg og celle mødtes og blev forenet. Dette er udgangspunktet for jeres interaktion. 

Det handler om samvær
  • Giv dig god tid og skab ro omkring jer
  • Varier mellem mimik og lyde
  • Giv barnet tid til at afkode og til at prøve sig frem
  • Giv dig til til opleve hvordan dit barn kommunikerer til dig
  • Imiter også barnets lyde og mimik